Griper tak i en judoframtid

Postet av Norsk Judo og Jiu-jitsu Klubb den 29. Nov 2004

FESTER GREPET: Aleksander Bakken Øvrebø (13) vil herje på judomatta i årene framover. Her er det lillebror Stian (10) som får seg en luftetur.
Tekst og Foto: Anne-Karine Midtsjø



Aleksander Bakken Øvrebø (13) har framtidsplanene klare: Skedsmokorset-karen vil vinne VM og OL i judo.



Sist helg gikk han helt til topps i sin klasse i Finnish Open. Stevnet i Finland er blant de mest prestisjetunge i ungdomsklassen, og hadde 480 deltakere fra Ukraina, Estland, Litauen, Latvia, Russland, Sverige og Finland i tillegg til Norge.



På landslaget


– Jeg har drevet med judo i seks år. Det aller morsomste er å konkurrere, og å reise på stevner, forteller Aleksander.



Det har han fått gjøre mye av det siste året, etter at han ble tatt opp i ungdomslandslaget. Han har mange solide prestasjoner å se tilbake på, og trener for ungdomslandslaget, Andreas Strand, er ikke i tvil om at Aleksander har en lys framtid som judoutøver.



– Aleksander ble mer eller mindre født med judodrakta på, og er et kjempetalent, forteller landslagstrener Andreas Strand.



– Resultatene han har oppnådd taler egentlig for seg selv. Jeg er ikke i tvil om at han har en stor judoframtid foran seg – hvis han selv har lyst. I Europa finnes det ikke mange utøvere som holder et høyere nivå enn Aleksander i hans klasse, fortsetter Strand.



Kamper mest gøy


Det var pappa og onkels judodeltakelse som førte 13-åringen inn i judoens rekker. Faktisk var han to måneder da han "debuterte" på et judostevnet. Det var pappas siste NM, og Aleksander lå i barnevogna.



Men han måtte altså vente noen år før han kunne ta fatt på ordentlig. I mellomtiden har han også forsøkt både fotball og turning. Men de siste seks årene har det vært judo for alle pengene hjemme på Skedsmokorset – når han ikke er i klubbens treningslokaler på Haugerud, da.



– Og der er jeg jo nesten hele tida, ler 13-årige Aleksander.



Ikke fordi han egentlig synes at trening er det store høydepunktet.



– Kamper er mye morsommere enn trening. Men jeg må jo trene for å bli skikkelig god, forklarer Aleksander Bakken Øvrebø.



OL-planer


– Hvor god skal du bli, da?



– Best mulig. Vinne VM og OL, svarer 13-åringen bestemt.



For å bli god i judo kreves det mye. Ikke minst tar det tid å utvikle en god teknikk. Men nesten like viktig er styrke, hurtighet, bevegelighet og kondisjon. Dermed blir det ganske mye trening i løpet av en uke.



– Jeg trener sju ganger i uka – 8,5 time. I tillegg har jeg vanlig gym på skolen, idrett som valgfag – trener litt på egen hånd, forteller han.



Landslagstrener Strand forteller at det foreløpig er teknikken som er Aleksanders styrke.



– Han har mye å gå på når det gjelder styrke, og utholdende. Men teknikken og judoforståelsen hans er strålende, skryter Strand.



Dessuten:


– ... er han veldig treningsvillig, har en god innstilling og er en sosial kar som bidrar til miljøet. Han passer utrolig godt på et lag.



Kilde: Romerikes Blad


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.