VM for veteraner 2017 i Olbia, Sardinia – Italia

Postet av Norsk Judo og Jiu-jitsu Klubb den 3. Nov 2017

Originalt skrevet av: Sven Sodal

Foruten Alfredo deltok Oddvar Hellan, Stig Traavik, Veronica Kristiansen, Jørn Terje Krekling og May Linn Hystad for NJJK. Både Alfredo og Stig hadde deltatt flere ganger tidligere, mens de fire andre var med for første gang. Stevnet hadde over 1000 deltakere fra 46 nasjoner.



I VM var deltakerne delt inn både i alders- og vektklasser. Vektklassene følger de vanlige stegene, mens aldersklassene skifter hvert femte år. Yngste deltaker var 30 år, mens eldste deltaker var 79 år.



Alfredo og Oddvar konkurrerte begge i 55-59 års klassen. Oddvar var først ute, og med sin gode kondisjon og positive judo kjørte han hardt i første kamp og vant fortjent på poeng (waza-ari), etter et fint uchi-mata kast. I andre kamp fortsatte han sin positive judo og hadde flere nesten-scoringer mot en motstander som ble mer og mer frustrert og sliten. Imidlertid lyktes motstanderen å kontre et av angrepene til Oddvar, slik til at han tapte på poeng. Surt for Oddvar men en glimrende debut i VM, selv om han dessverre ikke fikk gå flere kamper.



Alfredo var regjerende mester i klassen og startet konkurransen med å vinne på en ofreteknikk (yoko tomoe-nage). Den andre kampen ble på vakkert vis vunnet med en innvendig feiing – samme teknikk han vant finalen i fjorårets VM på. I semifinalen møtte han en særdeles dyktig mann fra Brasil. Frem til siste minutt var det mange gode angrep fra begge, men ingen klarte å få inn en scoring. Alfredo var tålmodig og satte inn sin drop-seoi-nage i riktig øyeblikk og lyktes med å få en scoring. Han vant med det kampen, og ble klar for finale. Coach Stig og heiagjengen gjorde oss klare til en tøff og spennende kamp. Imidlertid var ikke det planen til Alfredo, som bare etter noen få sekunder slo til med en ny silkemyk feiing som ga ippon og soleklar seier!



Søndag var det Jørn Terje sin tur i 40-44 år klassen. Han møtte en italiener i første kamp og startet fint med å dominere grep og bevegelse. Dessverre var han uoppmerksom et øyeblikk og gikk rolig ned på rygg og kampen var over. Italieneren gikk ikke videre i sin neste kamp slik at debuten i veteran-vm ble av det korte slaget.



Mandag skulle Stig fighte i 45-49 år. Første kamp ble greit vunnet på armbend, den neste på flere scoringer, bl.a tomoe-nage. I den tredje kampen møtte han en av de tøffeste utøverne i klassen fra Frankrike. Det ble en svært jevn kamp hvor Stig dominerte de første to minuttene, men uten å få inn en scoring. Franskmannen lyktes med å få en scoring da det gjenstod 30 sekunder og vant dermed kampen. Franskmannen gikk videre til semifinale slik at Stig fikk mulighet i re-kvalifisering. Stig vant første kamp, men i kampen om å komme til bronsefinalen ble det et knepent tap og Stig endte opp med en 7. plass.



Tirsdag var det jentenes tur, og May Linn og Veronica skulle i ilden. May Linn kastet sin første motstander hele 4 ganger på de ashi barai og en gang på ko uchi gari. May Linn avsluttet og vant kampen med å få motstanderen i holdegrep rett etter et kast. Neste kamp var mot en dyktig utøver fra Sveits. May Linn var litt nølende og ble offer for nakkegrep og et hoftekast som endte med at May Linn satt fast i holdegrep og tapte kampen. Sveitseren gikk videre og May Linn var klar for bronsefinale. I bronsefinalen møtte May Linn fransk motstand. May Linn tok kommandoen fra start og fikk tidlig inn en o-uchi-gari som ga wazariscoring. Etter vel ett minutt av kampen fikk hun inn et av stevnets aller vakreste kast, en klokkeren okuri ashi barai som ga ippon og bronse til May Linn.



Veronica sine kamper gikk om lag samtidig som May Linn sine kamper, og heiagjengen måtte følge godt med for å få med seg alt som skjedde. I første kamp møtte hun lur italiener. Heldigvis var Veronica ennå lurere og fikk inn første kastforsøk, og i overgangen til ne-waza fikk Veronica til et holdegrep som ga seier. Neste kamp var mot en jente fra Tyskland. Veronica god dagsform og kjørte på med grepsfighting og tempo som motstanderen ikke holdt følge med. Hun tok dermed en enkel seier og var finaleklar. Motstanderen var en sterk italiener som nettopp hadde beseiret fjorårsvinneren. Veronica hadde lagt planen for finalekampen i samråd med coach Alfredo og startet forrykende med høyt tempo, grepsfighting og kontrollert taktisk judo. Jenta fra Italia var med på notene, men det var Veronica som etter hvert fikk inn gode angrep og i en overgang til ne-waza var Veronica lynraskt inne, fikk inn en vending til armbend, og motstanderen måtte gi seg. Veronica ble dermed verdensmester!



For NJJK var mesterskapet en stor suksess med to gull, en bronse og en sjuende plass. I tillegg til mye bra judo og spennende konkurranser ble det også litt tid til både strandliv, god mat, hygge og salsadansing. Italienske rykter sier at både Veronica og May linn leverte minst like sterkt på italienske salsagulv som de gjorde på judomatten. Hvordan de fire mannlige deltakerne gjorde det på dansegulvet er dessverre en hemmelighet som forble igjen i Italia.



Klarer vi 3 gull neste år?



Reisebrevet er skrevet av Jørn Terje og redigert av Sven





Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.