Vår stemme i ruten...

Postet av Norsk Judo og Jiu-jitsu Klubb den 3. Sep 2001


Vår stemme i ruten: Morten Kompen er norsk kommentator
under eurosports judo-sendinger
Kommentatoren er nemlig vår egen Morten Kompen. Mortens herjinger på judomatta er kjent for alle som er interessert i judo. Det vi kanskje husker mest er Norgesmester-tittelen i klassen -90 kg for et år siden; en klasse over den han vanligvis konkurrerer i.

Eurosport bestemte seg i våres for at deres overføringer fra større judo-mesterskap fortjente en norsk kommentator-stemme, og ovennevnte ble altså kontaktet.

Hvorfor satser Eurosport på norske kommentarer, og hvorfor ble det deg?
Selv om judo nå ser ut til å bli prioritert høyere enn tidligere av Eurosport, er det fortsatt en liten idrett, og ved siden av at jeg forhåpentligvis vet noe om judo, betydde nok det at jeg bodde i Stockholm, og begrenset Eurosport sine kostnader, mye for at jeg fikk oppdraget. I tillegg kjenner jeg den danske kommentatoren, og det var gjennom ham den første kontakten med Eurosport ble etablert.

Hvordan var det? Du har jo ikke noe erfaring med dette fra tidligere?
Første gang "on the air" skiltet ble tent må det innrømmes at jeg var minst like nervøs som foran en viktig judo-kamp. Mye kan gå galt, og uavhengig av om sendingene går direkte eller i opptak har man bare en mulighet til å få sagt det man skal. Det bildet som seerne får se i ruten er nøyaktig det samme som det kommentatoren ser - på nøyaktig samme tid. Dessverre følger ingen reisevirksomhet til kamparenaene med, og på en rekke av små båser sitter jeg og prater i vei ved siden av den svenske, danske og finske kommentatoren.

Hvordan er forberedelsene før stevnet? samarbeidet med de andre kommantatorene?
Samarbeidet mellom kommentatorene er av stor betydning. I forkant av sendingene sitter man i fellesskap og finner frem facts og artige opplysninger vedrørende mesterskapet og utøverene. Det har også vært snakk om å arrangere et "uoffisielt nordisk mesterskap for judo-kommentatorer", men foreløpig har mangelen på en judodrakt i størrelse "telt" til den finske europamesteren fra 1992 i +100kgs klassen, Juha Salonen, forhindret arrangementet...

Hvordan klarer du å tilpasse kommenteringen til alle seere? Flesteparten vet vel ikke noe særlig om judo?
Etter litt trening med mikrofonen er det klart at man lærer et triks eller to, og i stedet for å radbrekke uttalen av Kazadivytlryktsjvilli eller andre eksotiske navn, blir det enklere å snakke om "Georgeren" som angriper med en "uchi-mata", eller "Mongolen" som leder med en "Waza-ari". Som med det meste annet er det også klart at man blir tryggere i rollen som kommentator etter en tid, og skulle man komme til å si noe feil er det ikke noen større krise. Noe av utfordringen som kommentator av judo er at publikum er såvidt splittet mellom de som "kan mye", og den store majoriteten av seere som bare er generelt interessert i idrett. På den måten har man naturligvis mulighet til å drive litt generell judo informasjon og reklame, men samtidig passe på at en ikke gjentar til det kjedsommelige det som er selvfølgeligheter for judo-kyndige.

Hva slags responser har du fått etter oppdraget?
Har fått mange tilbakemeldinger etter sendingene, og har det vært mest ros å hente fra såvel Eurosport, judo-utøvere og personer som ikke har tilknytning til judomiljøet. Dette er selvfølgelig kjempehyggelig.

Blir det flere slike oppdrag?
Jeg regner faktisk med å være tilbake med nye sendinger for Eurosport allerede i slutten av oktober da EM for lag blir arrangert.

Da kan jeg garantere deg at alle NJJKere hvertfall sitter å følger med på deg.. og judo, da. Vi takker "vår stemme i ruten", Morten Kompen, for at han tok seg tid til å dele sine opplevelser med alle andre i klubben.


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.