Akers Avis møter Norgesmesterne

Postet av Norsk Judo og Jiu-jitsu Klubb den 2. Des 2001

NY POKAL: Lars Moland (t.v) og Stian Jespersen var med
å vinne lag-NM i judo
Haugerud-gutta tilbake på topp

Norsk Judo og Jiu-jitsu Klubb vant NM i lag for 17. gang. Men det er fem år siden sist laget kunne ta pokalen hjem til Haugerud.
-Det var godt å vinne nå, sier Stian Jespersen.

Av Tina Slettbakk

Ekstra godt føles det nok fordi klubben slo erkerivalen Ippon fra Bærum i finalen. Men det var jevnt.
Vi har tapt mot dem fire år på rad, men i år trakk vi det lengste strået, forteller Stian Jespersen.

Frem til finalen hadde guttene fra Haugerud-klubben vinnet med god margin. I de innledende rundene slo de Asker og Rogaland med 6-1. I semifinalen ble Førde slått 5-2, men selve finalen var en større utfordring.

Laget fra Norsk Judo og Jiu-jitsu Klubb kom dårlig ut, og startet med to tap. Klubbens yngste deltager, Lars Moland, som går i klassen for de under 60 kilo, måtte kaste inn håndkledet etter et uheldig fall.
-Jeg tok imot hele fallet for han andre etter et kast, og landet på hodet. Det gjorde vondt, så jeg var nøft til å trekke meg, forteller Lars.

Knepen seier
Judo-NM i lag foregår slik at hver klubb stiller et lag på syv personer i ulike vektklasser. Disse går så individuelle kamper mot deltakerne fra andre lag i samme vektklasse. I individuelle mesterskap er det umulig at en kamp ender uavgjort, men i NM for lag er dette tillatt. Og det skjedde i finaleomgangen.

Ved slutt sto det 3-3 i seire mellom Ippon og Groruddals-klubben. Den siste kampen endte uavgjort, men Ippon tapte på poeng med 23 mot 27 poeng. Dermed kunne Haugerud-gjengen ta med seg sin 17. lagpokal hjem.

GENERASJONSSKIFTE: Lars
Moland er et av klubbens
nye håp. Her viser han 10
år eldre Stian Jespersen
hvordan det skal gjøres.
Klubben har vært preget av et generasjonsskifte de siste årene, men er fortsatt et rutinert lag. Lars Moland på 17 år er den yngste på laget, den eldste er Alfredo Chinchilla på 39 som går i vektklassen over Lars, -66 kilo. Både Alfredo og resten av laget er tidligere landslagsutøvere, og flere har vært med i OL: I klassen –73 kilo stilte Stig Traavik, i klassene -81 og –90 stilte Stian Jespersen og Morten Kompen (da begge veier under 81 kilo kan de bytte på å stille i de to vektklassene. Morten gikk de tre første kampene i –90, og den siste i –81, mens Stian gikk tre i –81 og en i -90), i klassen –100 kilo gikk Stig-Atle Frey og i klassen +100 kilo stilte Albert Davis.

Nye barn i lære
Norsk judo og Jiu-jitsu Klubb er Norges eldste kampsportklubb med sine 41 år. Klubben har nå rundt 180 medlemmer, hvorav rundt tredve deltar i konkurranser.
-Vi har mange nye barn og unge som begynner på kurs hos oss nå, og det er veldig hyggelig, forteller Stian Jespersen.
Klubben holder til i lokaler ved siden av Haugerudhallen.
Gull til NJJK

Postet av Norsk Judo og Jiu-jitsu Klubb den 1. Des 2001

Vi er på vei...
Som alltid i forkant av et lagmesterskap var det full forvirring i NJJK-leiren en uke før konkurransen. Med unntak av en følelse av at "vi skal nok ha et lag - vi er jo påmeldt" var det lite som stemte. Få, om noen, viste om de skulle gå, hvor konkurransen fant sted, og hva de i så fall skulle ha på seg. Etter godt initiativ fra Mr. NJJK, Stian Jespersen, falt imidlertid snart brikkene på plass, og et mesterlag begynte å ta form: Lars "morra di" Moland fikk ansvar for -60kg kategorien, Alfredo "de eldste er eldst" Chincilla tok -66kg, Stig "gir meg aldri" Traavik i -73kg kom flygende inn fra Geneve, Stian "Mr. NJJK" i -81, Morten "snill gutt" Kompen i -90kg, Stig Atle "Rocky" Frey i -100kg, og Albert "den store" Davies i +100kg.

Siden NJJK hadde hegemoniet i norsk judo på første halvdel av 90-tallet har Ippon Judoklubb gjort rent bord i nasjonale lagmesterskap for senior. Også i år var det Ippon Judoklubb som var den store favoritten, og med reserver i nesten hver klasse og med mulighet for taktiske krumspring, så motstanden tøff ut.

Innledende kamper
Før vårt lag skulle teste formen mot Ippon Judoklubb var det imidlertid innledende kamper, og NJJK delte pulje med Rogaland kretslag og Asker Judoklubb. Lars Moland hadde ingen fantastisk dag i jr.NM tidligere på dagen, men hevet seg mange hakk og kastet etablerte seniorutøvere på susende ipponer. Spesielt vil vi huske hvordan han kontret Rogalands representant i -60kg, Kjetil Undal, med en nydelig tani-otoshi. Alfredo hadde det også morsomt i det han ristet gikta ut av leddene og sendte juniorutøvere på rygg med yoko-tomoe-nage. Stig i -73 fikk en lang og hard kamp mot Stig Dalva fra Rogaland, men motstanden var kanskje tøffest fra dommernes side? Vi har sett mye merkelig dømming, men dette var svært spesielt. Vår Stig trakk nå det lengste strået uansett... Stian startet også bra, og når først kontakten er på plass kommer o-goshier på rekke og rad. Morten startet rimelig tregt, men fikk til slutt inn noen dropp-seo-nager som avgjorde. Stig Atle så også litt dorsk ut i det han ga bort en ellers sikker seier til Rogaland og Arnstein Brekke, og fikk møte dyktige Geir Aage Jacobsen fra Asker. Albert i +100kg viste imidlertid ingen svakhetstegn, og avgjorde de innledende kampene på en enkel måte.

I den andre puljen så Ippon dessverre like bra ut som det vi hadde fryktet. De vant enkelt over BK Judo og "Sunnfjords staute karer" - et kretslag fra hum.. sikkert Sunnfjord, og fikk sistnevnte lag med seg videre til semifinalene. Som vinner av pulje 1, fikk vi møte nettopp steinkasterne fra Sunnfjord, og med unntak av Stig Atle som møtte en dyktig rumensk import, ble det enkle seire over hele linja. Ippon Judoklubb på sin side kastet fullstendig rundt på laget sitt i fra innledende pulje, og satte nå inn klasseutøvere som Alexander Aamodt i -73kg og Kim Andersen i -81kg. Heller ikke de hadde spesielle problemer med å vinne sin semifinale mot Rogaland krets.

NJJK gjør et "stunt" med nye regler
Som ny regel av året har man at det er lov å endre vektklasser for utøvere så fremt de er veid inn i den laveste av de vektklassene de går i. For vår del hadde ikke denne regelen så mye å si i og med at vi kun var 7 mann for 7 vektklasser, men ettersom både Morten og Stian var veid inn under 81kg så vi her muligheten til å gjøre et lite "stunt". Det var vel ingen som hadde noe større behov for å møte Ippon Judoklubbs toppmann, Martin Thiblin, men NJJK vurderte det slik at det var bedre å la en litt utrent Stian møte ham, for dermed gi Morten en fair sjanse til å slå Kim Andersen. Planen ble dermed å sette Stian opp i -90kg, og la det stå til med Morten i -81kg.

Ippon Judoklubb hadde selvfølgelig også muligheten til å forandre på sitt lag, men da lagene ble stilt opp for finale viste det seg at vi hadde lyktes med vår lille plan. Først ut var imidlertid Lars i -60kg som umiddelbart ga dommeren tegn til at dagen hadde vært lang nok - ingen grunn til å ta sjanser med en vond kink i nakken. Alfredo i -66 var nå kommet virkelig i gang, og hans møter med Jon Sommervold begynner etter hvert å bli klassiske. Med god bevegelse og eminent teknikk kastet Alfredo både yoko og waza-ari med henholdsvis yoko-tomoe-nage og morote-seo-nage. Det eneste spørsmålet vi hadde igjen da tiden rant ut var: "Hvorfor i all verden ble det ikke dømt ippon?" Et nesten like klassisk oppgjør i lag-NM sammenheng er Stig Traavik sine kamper mot Alexander Aamodt. Etter en dyktig taktisk disponert kamp måtte Stig denne gangen se seg slått, men kun på en ørliten koka. Morten, nå i -81kg, fikk en sliterkamp mot Kim. Uten at kampen på noen måter var stygg, var det mer fighting og innsats vi ble vitne til enn underholdende judo. En kjedelig muskelskade på Morten og et uavgjort resultat - hiki-wake, ble resultatet. Stian sitt møte med Martin Thiblin i -90kg endte som det måtte gjøre, men ikke uten at Stian hadde fått vist friske takter. Så langt var alt fortsatt åpent, men ettersom Alfredo hadde vunnet på 7 poeng, og Stig T. bare hadde tapt med 3 poeng, hadde vi fortsatt sjansen dersom de to gjenværende kampene gikk vår vei.

Helten
Stig Atle Frey sto nå frem som den store helten i det han regelrett overkjørte Lars Sandnes i vektklasse -100kg. Det tempoet som hadde manglet tidligere på dagen var nå tilbake til fullt monn, og med 2 x waza-ari gjennom tai-otoshi, var det stor jubel i NJJK leiren. Ippon Judoklubb begynte også å forstå hva som var i ferd med å skje, og det var mer resignasjon enn noe annet å spore i naboleiren da deres junior skulle opp mot Albert "den store". For publikums skyld tok Albert det hele som "en tur i parken", men så var vel kampen også nettopp så enkel.

Så var det klart! NJJK hadde 3 seire og 27 poeng, Ippon Judoklubb hadde 3 seire og 23 poeng. Så jevnt, så jevnt, men samtidig så klart!
Vi er Norges best judoklubb!!!!

Fremover
Så får vi se hva som skjer fremover. Det er kanskje ingen grunn til å tro at vi er tilbake på det tidlige 90-tallet og at vi kan regne med 5 nye titler på rad. Rekrutteringen begynner rett nok å komme seg og talenter vokser frem, men fortsatt vil nok den noe aldrende stammen i årets lag være essensiell for fremtidige titler.
830-Cup i Kongsberg

Postet av Norsk Judo og Jiu-jitsu Klubb den 4. Nov 2001

Først var det barnestevne, og laglederne så for seg et svare strev med å holde alle under oppsyn. Arrangørene var veldig flinke, og vi fikk oppleve noe så sjeldent som et stevne som fulgte tidsskjema hele veien! Til og med de større utøverne fikk dra hjem når de var lovet. All ære til arrangørene. Også var det judo...

Vegard startet for oss med å vinne tre strake seire. Like etterpå kom Aleksander, om mulig enda mer uovervinnelig, og vant alle sine kamper også. Kjempebra. Senere på dagen skulle også Øyvind gå gjennom kampene sine ubeseiret.

Neste ut var Mette Johansen. Hun overbeviste stort, og kastet koshi-guruma og o-soto-gari som hun ikke skulle ha gjort annet. I den siste kampen møtte hun en sterk grønnbelte, men Mette (selv med gult belte) viste null respekt, og vant også den kampen. Strålende judo, Mette.

Kim-Andre og Håkon var også gode idag. De fightet bra og vant nesten alle sine kamper de også. Håkon måtte gi seg litt før slutt da han skadet armen.

Axel var kanskje dagens mest overlegne. Med sin rolige stil drev han motstanderne til vanvidd før han rolig og behersket satte inn sine teknikker. Dagens peneste kast når han fintet motstanderen med en o-soto-gari, og fikk han nærmest stupende inn i en seoi-nage. Fantastisk.

Barnestevnet endte med andre ord for NJJK med 7 fornøyde utøvere som alle fikk medlajer for sin innsats. Til og med maskot Stian var fornøyd, og kunne konstatere at de som var i hans gruppe ikke hadde hatt noe sjans. Til neste år, Stian...

Det ble etterhvert tid for de litt større (ungdom/junior), og førstemann var Ole Moland. Etter den flotte seieren forrige helg, der Ole ble norgesmester for ungdom, forventet han noe stort her også. Det ble litt for vanskelig for Ole idag, og han klarte ikke å avansere fra den innledende runden. Til stor skuffelse fra Ole selv. Du tar dem neste gang.

Atheesan var selv litt usikker på formen etter det skuffende resultatet forrige helg, og startet også denne konkurransen litt nervøst. Han tapte den første kampen, men kom sterkt tilbake og kastet en tomoe-nage det luktet fugl av, til stående applaus fra alle i hallen. Den siste i innledende vant også Atheesan etter en fin tani-otoshi. Semifinalemotstander Sletbak ble for tøff, men en oppløftende bronse til Atheesan.

Neste ut var David Elgvin. Han ble puttet i juniorklassen, selv om han fortsatt er ungdom, fordi det var ingen i hans opprinnelige vektklasse. David gjorde imidlertid sakene sine bra, og endte med bronse. Lars Moland var sist ut, og skuffet stort med å tape sine to innledende kamper slik at han ikke gikk videre. En blanding av litt uoppmerksomhet fra Lars, og litt uoppmerksomhet fra dommerne kostet Lars seieren i den siste kampen, og han ble altså utslått.

Bare to bronsemedaljer til våre store denne gangen. Vi kan ikke alltid være best. "Vi tar dem neste gang!" var det unisone svaret fra utøverne.

Desverre ingen bilder.
Landsstevne for ungdom i Larvik

Postet av Norsk Judo og Jiu-jitsu Klubb den 24. Okt 2001

Etter oppmøte kl. 0600 på parkeringsplassen bar det avgårde til Larvik. Etter halvannen times kjøretur, og inngånde informasjon om hvordan lage en grill av en varmtvannsbereder (mer info: kontakt Lars Moland), var vi fremme i Larvik. Bortsett fra at en av deltagerne våre faktisk veide 3 kg for mye gikk alle forberedelser bra.

Førstemann ut var Ole Moland. To Ippon-folk skulle ikke by på store problemer for Ole. Etter to flotte kast var alt avgjort til Oles fordel, og han kan titulere seg med norgesmester for ungdom. Gratulerer Ole!

Deretter var det Rudlangs sin tur. Tore og Erik gikk i klassen -55 kg, og klarte begge å avansere fra innledende runder som 2. mann i hver sin pulje. De ungikk å møte hverandre, men byttet overmann fra innledende og tapte begge sine semifinaler. Bronsemedalje er likevel ikke å forakte.

De neste utøverne var Atheesan og Martin. Atheesan i klassen -60kg hadde ingen god dag, havnet tre ganger på ryggen, og var ubønnhørlig ute av turneringen.
Dagens Lagspiller: Martin i klassen -73kg med forstuet finger bestemte seg for å være med til Larvik for å ikke svikte laget.
Han ble imidlertid litt overivrig og bestemt seg for å teste seg i individuelt først. Første kamp mot favoritten Engelstad endte med tap, men med fortsatt mulighet for avansement gikk han på i neste kamp. Desverre endte Martin med en forstuet tå, og måtte trekke seg fra konurransen (og laget).

Vi trengte en oppmuntring; og fikk det! Mathias Hansen deltok i klassen -66kg. Han startet med en vrien motstander, Morsund fra BK, men vant på en yoko etter full tid. I neste kamp ble de Vries for sterk, og Mathias ble kastet på en tai-otoshi, og fikk en stygg vridning i kneet. Alt vel og Mathias, vel vitende om at videre avansement var avhengig av seier i den siste innledende kampen, kom tilbake og kastet en gulbelte etter 4 sekunder (vi skulle senere få vite at det var 1 sekund for sent til å få premien for raskeste seier). En flott o-uchi-gari i semifinalen ble kåret med ippon, men dagens andre kamp mot de Vries i finalen endte med tap på holdetak. Sølv til Mathias.

Siste deltager i ungdom var David Elgvin i klassen +81kg. David kjempet som en bjørn, og nektet å la seg affisere av motstandernes høye beltegrader (David har gult belte). Han måtte se seg tapt av Barkhall fra Levanger, men viste frem en flott o-osto-gari og en benplukk som begge ga seire i de andre kampene, og 2. plass til David. Kjempebra!

Etter alle de innledende kampene var det klart for ungdommenes lagkamp. Med to deltagende kretslag, var vi det eneste klubblaget. Fordi Martin trakk seg, måtte våre gutter flyttes opp noen hakk. Vi stilte med følgende lag: Ole Moland (-40), Erik Rudlang (-51), Tore Rudlang (-58), Atheesan Saravanapavan (-67), Mathias hansen (-78) og David Elgvin (+78).
Første lagkamp var mot Buskerud Judokrets. Ole fikk walkover-seier, og Erik vant den sin kamp med 5 poeng, mens både Tore og Atheesan ble noen hakk for små og tapte. Mathias vant sin kamp greit med et flott kast tidlig i kampen, og stillingen var 25-20 i vår favør. David skulle møte Engelstad i siste kamp, normalt en mye bedre judoka enn David. Ville han klare å, i verste fall, tape med mindre enn 5 poeng? David ble for urutinert og tapte kampen på holdegrep.

Neste kamp var mot Trøndelag Judokrets. Ole og Erik vant sine kamper på walkover, mens Tore og Atheesan igjen ble litt for små og tapte sine kamper. Mathias møtte, for tredje gang idag, de Vries. Kampen gikk tiden ut, og med en dyktig sliten Mathias i dagens siste kamp, ble det seier med 5 poeng. Og vi endte med samme scenario som forrige kamp: Ville David unngå å tape med mer enn 5 poeng mot en antatt bedre motstander? Ikke denne gangen heller, desverre.

Vi hadde høye forhåpninger før lagkampen, men med forfallet fra Martin ble det vanskelig. Vi har ikke stor nok stall. To knepne 5 poengs tap i begge lagkamper er likevel ikke dårlig. Et hederlig resultat, med andre ord.

Sistemann ut var Lars Moland i klassen -60kg NorgesCup(NC) for juniorer. En febersyk, influensasyk, penicilinspisende Lars Moland insisterte på å delta, mot lagleders anbefalinger, men skulle komme til å gjøre det ganske så bra. To lette kamper i innledende pulje førte Lars til semifinalen. En litt artig scene fant sted under/etter den andre kampen:

Under kampen:
publikum: "Bend den armen da, han beskyttern jo ikke!"

Etter kampen:
Stian (lagleder): "Hvorfor bendte du ikke armen hans når du hadde sjansen?"
Lars: "Det er jo bare lov når man er junior."
Stian: "Lillegutt... DU ER JO JUNIOR!!"
Lars: "Åja..."

Lars skjønte hvor gammel han er, og hvorfor han har helfarget belte, og satte inn en fin san-gaku i semifinalen. I finalen ble Morales kontret etter et tai-otoshi forsøk på en flott feiing. Seier til Lars, og en flott pokal fikk han også!

To gull-, to sølv- og to bronsemedaljer til NJJKs utøvere. Flott innsats!
Bilder kommer senere.
Vår stemme i ruten...

Postet av Norsk Judo og Jiu-jitsu Klubb den 3. Sep 2001


Vår stemme i ruten: Morten Kompen er norsk kommentator
under eurosports judo-sendinger
Kommentatoren er nemlig vår egen Morten Kompen. Mortens herjinger på judomatta er kjent for alle som er interessert i judo. Det vi kanskje husker mest er Norgesmester-tittelen i klassen -90 kg for et år siden; en klasse over den han vanligvis konkurrerer i.

Eurosport bestemte seg i våres for at deres overføringer fra større judo-mesterskap fortjente en norsk kommentator-stemme, og ovennevnte ble altså kontaktet.

Hvorfor satser Eurosport på norske kommentarer, og hvorfor ble det deg?
Selv om judo nå ser ut til å bli prioritert høyere enn tidligere av Eurosport, er det fortsatt en liten idrett, og ved siden av at jeg forhåpentligvis vet noe om judo, betydde nok det at jeg bodde i Stockholm, og begrenset Eurosport sine kostnader, mye for at jeg fikk oppdraget. I tillegg kjenner jeg den danske kommentatoren, og det var gjennom ham den første kontakten med Eurosport ble etablert.

Hvordan var det? Du har jo ikke noe erfaring med dette fra tidligere?
Første gang "on the air" skiltet ble tent må det innrømmes at jeg var minst like nervøs som foran en viktig judo-kamp. Mye kan gå galt, og uavhengig av om sendingene går direkte eller i opptak har man bare en mulighet til å få sagt det man skal. Det bildet som seerne får se i ruten er nøyaktig det samme som det kommentatoren ser - på nøyaktig samme tid. Dessverre følger ingen reisevirksomhet til kamparenaene med, og på en rekke av små båser sitter jeg og prater i vei ved siden av den svenske, danske og finske kommentatoren.

Hvordan er forberedelsene før stevnet? samarbeidet med de andre kommantatorene?
Samarbeidet mellom kommentatorene er av stor betydning. I forkant av sendingene sitter man i fellesskap og finner frem facts og artige opplysninger vedrørende mesterskapet og utøverene. Det har også vært snakk om å arrangere et "uoffisielt nordisk mesterskap for judo-kommentatorer", men foreløpig har mangelen på en judodrakt i størrelse "telt" til den finske europamesteren fra 1992 i +100kgs klassen, Juha Salonen, forhindret arrangementet...

Hvordan klarer du å tilpasse kommenteringen til alle seere? Flesteparten vet vel ikke noe særlig om judo?
Etter litt trening med mikrofonen er det klart at man lærer et triks eller to, og i stedet for å radbrekke uttalen av Kazadivytlryktsjvilli eller andre eksotiske navn, blir det enklere å snakke om "Georgeren" som angriper med en "uchi-mata", eller "Mongolen" som leder med en "Waza-ari". Som med det meste annet er det også klart at man blir tryggere i rollen som kommentator etter en tid, og skulle man komme til å si noe feil er det ikke noen større krise. Noe av utfordringen som kommentator av judo er at publikum er såvidt splittet mellom de som "kan mye", og den store majoriteten av seere som bare er generelt interessert i idrett. På den måten har man naturligvis mulighet til å drive litt generell judo informasjon og reklame, men samtidig passe på at en ikke gjentar til det kjedsommelige det som er selvfølgeligheter for judo-kyndige.

Hva slags responser har du fått etter oppdraget?
Har fått mange tilbakemeldinger etter sendingene, og har det vært mest ros å hente fra såvel Eurosport, judo-utøvere og personer som ikke har tilknytning til judomiljøet. Dette er selvfølgelig kjempehyggelig.

Blir det flere slike oppdrag?
Jeg regner faktisk med å være tilbake med nye sendinger for Eurosport allerede i slutten av oktober da EM for lag blir arrangert.

Da kan jeg garantere deg at alle NJJKere hvertfall sitter å følger med på deg.. og judo, da. Vi takker "vår stemme i ruten", Morten Kompen, for at han tok seg tid til å dele sine opplevelser med alle andre i klubben.
Reportasje fra Akers Avis

Postet av Norsk Judo og Jiu-jitsu Klubb den 20. Aug 2001

Rundkast på Haugerud
FORNØYDE:May Linn Hystad, avtroppende leder Stian
Jespersen, og hovedtrener Kristoffer Halmøy

May-Linn Hystad er frontfiguren i Norsk Judo og Jiu-jitsu Klubb (NJJK). Klubben holder til på Haugerud skole og har vel 200 medlemmer.

av Pål Marius Tingve

May-Linn er tidligere blitt kåret til "Årets idrettsutøver" i Groruddalen av lokalavisen.

Hun har fem strake NM-gull å se tilbake på, før årets sølvmedalje. Hun har brunt belte i judo, som hun til høsten skal oppgradere til svart.

- Jeg skal trene viderekomne-gruppen til høsten, derfor må jeg ha svart belte.

May Linn har vunnet flere kongepokaler i sin vektklasse, og forklarer årets "skuffende" resultat i NM med økt satsing på studier fremfor judoen.
SLÅSS: May Linn Hystad og Kristoffer Halmøy i uformell dyst til ære for lokalavisen

- May Linn er et naturtalent. Hun har aldri trent spesielt mye, men har en egen evne til å ta ut det beste i konkurranser, sier avtroppende leder i klubben, Stian Jespersen.

EN KLUBB FOR ALLE
Norsk Judo og Jiu-jitsu Klubb har som nevnt cirka 200 medlemmer. 170 som driver med judo, og 30 med jiu-jitsu. Klubben ble startet av Henrik Lund i 1960 og er Norges eldste kampsport-klubb. Den har hatt flest deltakere i VM og OL og har flest NM-titler.

Klubben er åpen for alle og tar imot utøvere helt ned til syv år. Nybegynnere, viderekomne og senior er klassene som drives i judo. Jiu-jitsu utøverne konkurrerer ikke, men trener regelmessig.

- Judo er verdens syvende største idrett og var den største under OL i Barcelona, kan Stian Jespersen fortelle.

Judo er en gammel japansk kampsport som ble utviklet av Jigaro Kano i 1885. Ordet judo betyr "myk vei" som også forklarer en del av idretten. Den foregår på myke matter, og det første man lærer er riktig fallteknikk. Det er først og fremst "kast" og "holdegrep" som kjenneteger judo.

Kilde: Akers Avis, groruddalen
Nordisk mesterskap i judo

Postet av Norsk Judo og Jiu-jitsu Klubb den 6. Mai 2001

Nordisk mesterskap ble i år arrangert i Nadderudhallen i regi av Ippon Judoklubb. Stevnet var inndelt i junior- og seniorutøvere som konkurrerte på lørdag, mens det på søndag var Nordisk Ungdomsturnering. Det var deltagende fra Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island. NJJK hadde totalt 7 utøvere i aksjon og fasiten ble 4 medaljer; to sølv og to bronse. Sverige ble beste nasjon, mens Norge endte med totalt 2 nordiske mestere.

Lørdag 5. mai - Nordisk Mesterskap for junior- og seniorutøvere

NJJK hadde deltagerne Stig Traavik, May Linn Hystad og Stig Atle Frey i aksjon. May Linn deltok i -57kg hvor hun vanligvis regjerer i Norge, men det skulle vise å bli verre i nordisk. May Linn vant to kamper, men tapte den tredje. Hun fikk rekvalifisering og fortsatt muligheter til medalje, men hun hadde ikke dagen. May Linn tapte kampen, og endte stevnet med en 7. plass. Hun var ikke fornøyd med det.

Stig Atle deltok i klassen -90kg. Stinn av selvtillit etter Vårspretten hvor han herjet med motstanderne fikk Stig Atle en dårlig opplevelse i dag. Han endte også på en 7. plass, og var slett ikke fornøyd med å stå uten medalje.

Stig Traavik deltok i klassen -66kg og Åpen vektklasse for alle under 73kg. I -66kg kjempet Stig seg helt til finalen, men måtte der se seg slått og måtte ta til takke med en sølvmedalje.
I Åpen møtte Stig i de to første kampene en islending og en svenske som ikke ga store nok problemer for å hindre ham en semifinaleplass. Der måtte han tåle et tap mot en svenske, men tok seg inn igjen i bronsefinalen og vant den. Den andre medaljen for dagen og Stig strålte.

Søndag 6. mai - Nordisk Ungdomsturnering

Se flere bilder fra stevnet
      NJJKs deltagere på søndag
NJJKs 4 deltagere på Søndag var Ole Moland, Erik Rudlang, Mathias Hansen og Martin Dahl.

Først ut var Ole Moland. Han deltok opprinnelig i klassen -38kg, men denne ble slått sammen med -42kg. I den første kampen møtte Ole en tøff islending som senere skulle vinne puljen og skaffe seg sølvmedalje i klassen. Ole ble kastet på ippon. Neste kamp var mot en gammel bekjent fra Norge. Ole gikk mye bedre, men ble også her kastet på ippon. Den siste kampen var den beste for Oles del, men uten mulighet til avansement ebbet kampen ut med 7 poengs scoring til motstanderen. Alle Oles motstandere kom fra vektklassen -42, og de var altså 4 kg tyngre. Han ble litt liten og var ganske skuffet etterpå.

Se flere bilder fra stevnet
      Ole Moland mot Hans Erik Ringi - koka til Ole

Erik var nestemann og skulle måle krefter i vektklassen -50kg. Den første kampen var mot Arni Thor Arnason fra Island. Et tidlig kast med en benplukk som ga waza-ari, 7 poeng, avgjorde kampen til Eriks fordel. Han slet resten av kampen mot den sterke islendingen, men kjempet glimrende og vant kampen. Det skulle senere vise seg at islendingen kom til å vinne hele klassen! Den neste kampen ble tøff uten at Erik klarte å få inn det avgjørende ippon-kastet. Tiden gikk ut og Erik vant med 5 poeng. Neste kamp ble den verste. Erik fikk ikke til mye; han fikk straff for passivitet og ble kastet på en uchi-mata. Han tapte kampen med 5 poeng. Den siste kampen startet dårlig hvor Erik ble kastet i begynnelsen, og motstanderen fikk waza-ari, 7 poeng. Erik nektet å gi seg, og kjørte på så motstanderen fikk straff for passivitet og hele 3 straffer for matteflukt. Diskvalifisering og 10 poengs seier til Erik. Islendingen han slo i første kamp sto til slutt med like mange seire som Erik, men med totalt 3 flere
poeng. Surt, men Erik måtte nøye seg med sølv. Han var likevel kjempefornøyd.

Se flere bilder fra stevnet
      Erik får sin sølvmedalje
Mathias var nestemann ut i vektklassen -66kg. Den første kampen startet forrykende, og en flott uchi-mata ga waza-ari til Mathias. Litt senere ble han selv kastet på en harai-goshi og tapte kampen. I fallet slo han hodet, men fikk tillatelse av stevnets lege til å fortsette Neste kamp var 20 sekunder gammel da Mathias feide gulvet med motstanderen. BANG! Ippon! Hele hallen rista. 3. kamp hadde vart i ett minutt da Mathias ble svimmel og kvalm. Han brøt kampen, og det ble konstatert at han hadde pådratt seg en hjernerystelse fra den første kampen, og måtte følgelig trekke seg fra resten av stevnet. Han endte på 4. plass. Kuriositet: I den første kampen mot vinneren av klassen skulle Mathias hatt Ippon (undertegnedes mening. red. anm.) for det første kastet sitt. Det hadde hindret hodeskaden og kunne ha gitt et helt annet resultat enn 4. plass totalt.

Se flere bilder fra stevnet
      Martin fikk velfortjent bronse
Martin Dahl var sistemann av våre i klassen -73kg. Martin startet friskt og scoret en koka på det første angrepet i kampen, en fin ko-soto-gari. Senere i kampen kom det et kast som ga ippon-seier til Martin. Den neste kampen var mot en svenske som skulle vise å bli for tøff; Martin ble kastet på Ippon. Svensken skulle senere vise seg å vinne hele klassen. I den siste kampen i innledende pulje trakk motstanderen seg, noe som ga ippon-seier til Martin og han var klar for semifinale. Per Anders Engelstad fra Norge ble for vanskelig for Martin som tapte kampen, men fikk bronsemadalje for innsatsen. På pallen sto det tre brunbelter, og Martin Dahl 4.kyu (oransje belte). Imponerende. En glad Martin fortalte at: "NÅ ble det fest!"


4 medaljer på 7 utøvere i Nordisk Mesterskap er bra! Vi fikk ikke noen mestere denne gangen, men kanskje neste gang...

 


Alle bilder av vår offisielle fotograf Morten Rudlang

Desverre ingen bilder fra seniordelen av stevnet


Reisebrev fra Trøndelag

Postet av Norsk Judo og Jiu-jitsu Klubb den 29. Apr 2001

Første trening etter NM fant jeg ut at det hadde vært morsomt å ta med noen østlendinger opp til Trøndelag for å slåss. Lars Moland, Mattias Hansen og Martin Dal meldte seg som interesserte der og da. Vi meldte oss på i siste liten, men med velvillighet fra arrangørene gikk det i orden. Stevnet ble befolket av 210 deltakere som ble omtrent likt fordelt mellom "småttiser" og litt større deltakere (I hvert fall vektmessig). Vi tok nattoget oppover fredag 20. april og traff en god del andre østlendinger ute i samme ærend; å lage bråk hos trønderne! Etter en natts søvn med risting og oppvåkninger våknet vi i Trondheim og kom oss med lokaltog til Skogn stasjon der lokale judofolk sto klare i minibuss og kjørte oss til hallen. Etter noe judopass-trøbbel fikk vi veid oss inn alle fire og så var det tid for mat og venting.

Når ventingen var over var Mattias den første som skulle i ilden. Klassen var ungdom -66 kilo, 7 deltakere og Mattias banket oppskriftsmessig en oransjbelte på kort tid. Andre kampen gikk også greit med en lur de-ashi barai variant. Tredje kampen gikk mot en Namsosing, der han måtte gi seg på grunn av trøbbel med hjertet (han lever red. anm.) til tross for at han ledet kampen med to yuko. God innsats.

Martin var nestemann ut i -73 ungdom med 8 deltakere, og gjorde en god kamp mot den vinneren av sin klasse, men ble kastet på ippon mot slutten av tiden. Den neste kampen vant Martin etter to fine ippon seoi nage, som det manglet litt avbalansering i men som det var saft i ned mot matta. Tredje kampen benyttet Martin til å fylle opp scoringstavla både ved å påføre motstanderen straff og ved flere kast. 15 sekunder igjen ledet han med Waza-ari, men ble for ivrig og "kastet" seg i armene på motstanderen som snudde seg og dessverre kastet ippon. Neste gang skjer nok ikke det. Bra innsats og fin judo også fra Martin.

Lars var sistemann ut, og konkurrerte i junior -66 kilo med 9 deltakere. Klassen var slått sammen med Lars sin opprinnelige klasse -60. Første kampen ble tøff mot en blåbelte, med scoringer fra begge utøvere. Motstanderen avgjorde imidlertid med en koshi guruma mot slutten av kampen. Senere fikk samme utøver Han-soku-make og fikk dermed ikke fortsette. De neste to kampene dominerte Lars både taktisk (lur på kanten) og teknisk (kombinasjon koshi guruma og ko uchi gari) og Lars var klar for semifinale. Her møtte han en grønnbelte som avgjorde etter ett og et halvt minutt med å legge seg bom på ryggen. Lars var flink og fulgte på, og med litt coaching fra sidelinja (IPPON!!) så var Lars klar for finalen. Her møtte Lars NM vinneren fra Bergkameratene. Lars var litt på hæla i begynnelsen og ble kastet to ganger på seoi-nage og uchi-mata og lå under med 1 waza-ari og 1 yuko. Lars våknet imidlertid og gjorde en god jobb med grepet og fikk inn to yuko på seoi-nage og ko uchi gari. Mot slutten av kampen
havnet de to i Ne-waza og Lars ble liggende med strak arm. Resultat sølv og et stort smil fra Lars.

Helt sist, faktisk lenge etter at de tre små var ferdig, var det endelig min tur. Jeg stilte i -73 senior, og måtte la være å spise kvelden før for å klare vekten. Vi var 10 deltakere og vi hadde til og med fått en svenske fra Sundsvall inn i klassen. Første kampen ble mot Ole Christian Langfjæran, Levanger. Jeg har ikke møtt han i kamp før, men har kjent han fra han var ca 30 kilo. Vi lurte med "de-ashi-barai"-foten begge to, og denne gangen var jeg lurest - Ippon. Andre kampen var mot Marius Hallem fra Nesodden. Også denne kampen gikk ganske fort og jeg kastet en venstre O-soto-gari til Ippon. I den tredje kampen vant jeg mot en oransjbelte i Ne-Waza med San-Kaku-Jime. I semifinalen møtte jeg for første gang min klubbkamerat og gamle elev Magnus Ross. Magnus var i god form, men hadde gått mange kamper og jeg vant med å kontre en av hans innganger med sasae-tsuri-komi-ashi. Finalen ble ganske spennende mot Jan Erik Fjeldseth, fjorårets vinner av NM -66. Jeg har møtt ham under hele oppveksten, men
det var mange år siden sist. Jan Erik hadde imponert med sitt Ne-Waza arbeid og slått alle enten med Osae-Komi eller armbend. Jeg klarte imidlertid å få snudd ham to ganger i Ne-Waza, men dommerene var uenige med meg og jeg fikk ikke godkjent osae-komi. Oppe ble det ingen scoringer innen full tid, og jeg bør være fornøyd med at jeg ikke ble idømt straff for passivitet. Kampen ble avgjort med sudden-death, og etter 15 sekunder fikk jeg inn en koka på en kontring av en lav seoi-nage og seieren var min.

Etter stevnet pakket vi sakene og kom oss på toget til Trondheim der vi spiste pizza før vi slang oss ned i sitteplasser på nattoget. Jeg lærte opp småttisene i judo-mattis, og i tillegg spilte vi en bra runde slag-poker, som førte til at i alle fall jeg hadde blått merke på venstre skulder i dagene etterpå.

Morsom tur til "Trønder-land". Neste år drar vi enda flere!!!


Desverre ingen bilder fra stevnet
Stevnereferat Vårspretten

Postet av Norsk Judo og Jiu-jitsu Klubb den 18. Mar 2001

17. mars arrangerte Oslo JK Vårspretten. NJJK stilte med 22 deltagere totalt, og på stevnet var det hele 380 påmeldte deltagere. Ganske imponerende. Omtrent 300 tilskuere hadde også funnet veien til KFUM-hallen, og vi så frem til en stor judoopplevelse.

Se flere bilder fra stevnet
      Vegard i aksjon her... flott bilde

Før stevnet startet måtte en av våre trekke seg. Erik Rudlang skadet seg på torsdagstreningen uken før stevnet (beklager Erik red. anm.) og kunne desverre ikke stille. Det gikk visst ganske hardt for seg på treningen, men Erik kommer nok sterkt tilbake.

Barna var først ut, og med en liten forsinkelse var stevnet igang rundt 10.00. Laglederne Eivind Skjollby, Stian Jespersen, Are Burum, May Linn Hystad og Jørgen Moland forberedet utøverne til kampene. De nye klubbdressene var akkurat ankommet, og vi utgjorde et flott syn med 20 rødkledde judokas som løp rundt. Ved innamrsjen brukte vi den nye fanen som ble laget til klubbens 40-års jubileum, og til dere som ikke var der: Det skulle dere sett - ganske imponerende!

Se flere bilder fra stevnet
      Steffen med et av sine fire "lyn"-kast

For NJJKs del startet stevnet upåklagelig. Steffen Rachou var først ut, og satte virkelig en høy standard: 4 kamper, 4 kast, 4 ippon!! Alle kampene hans varte tilsammen under minuttet. Til "Steffen, Steffen.." ropene fra lagkameratene vartet han opp med flotte teknikker. Den tøffeste kampen varte i 20 sekunder, men Steffen slo til med en flott tai-otoshi og avgjorde kampen. Den raskeste kampen var på 3 sek!

I redsel for å glemme noen går jeg ikke inn på flere av barne-utøvernes prestasjoner, men kan fortelle at alle gjorde fine figurer for klubben. Maken til sammensveiset gjeng skal man lete lenge etter. Når det blir så lang venting som det etterhvert ble i hallen, var jo det lureste å heie på de andre klubbkameratene. Bra! Jeg vil spesielt trekke frem alle deltagerne som var med på sitt første stevne utenfor dojoen vår: Kjempebra innsats. Dette kan bli moro fremover...

Dagens gode gjerning-pris går uten tvil til Kjetil Stiansen. Han ledet kampen sin på waza-ari, men ble senere kastet av sin motstander på ippon. Dommeren fikk ikke med seg hvem som kastet, og ga seieren til Kjetil, men Kjetil forklarte til dommeren: "..men det var jo han andre som kastet". Rett skal være rett. God sportsånd, Kjetil!

Ungdommene ventet tålmodig ettersom stevnet drøyde. Etterhvert var det snakk om en to timers forsinkelse, og noen begynte å bli litt slitne etter å ha vært i hallen siden kl. 07.30. Joachim fortalte at han ikke orka å være nervøs hele dagen. "Gi meg noen å gå mot, så jeg blir ferdig". Ikke før klokken 16.00 startet ungdomsklassene.

Se flere bilder fra stevnet
      Silje i sitt første judostevne. Hun fikk bronse-medalje!

Vi hadde tre bedutanter i ungdomsklassen Ole og Joachim, og dessuten Silje som i tillegg var med på sitt første stevne. Joachim vant første kamp, og gikk videre fra den innledende gruppen, men tapte semifinalen og endte med bronsemedalje. Ole fikk en fin sølv-medalje etter fire harde innledende kamper hvor han avgjorde flere av dem i siste liten. Finalemotstanderen ble for sterk, men sølv i ungdoms-debuten er bra. Silje beviste at hun så absolutt har noe å fare med på judomatta, med sin opptreden. Hun kjempet hardt og endte med bronse- medalje i sitt første stevne!!. Kjempebra Silje!

Andre resulteter fra ungdomsklassene: Atheesan vant! "Gode kontringer", kunne lagleder May Linn melde. Matthias fikk sølv, og var uheldig i finalen. Tore fikk bronse, mens Martin endte uten plassering denne gangen. Med 4.mon er han fortsatt uerfaren i dette gamet.

I juniorklassen stilte vi kun med en deltager, Lars. Han kjempet seg til semifinalen, men tapte, og endte med det på 3. plass.

Se flere bilder fra stevnet
      Dette kastet skulle kanskje gitt May Linn seieren!

I senior stilte vi med to deltagere. May Linn var sliten etter en hel dag i hallen, og det var vel ikke den beste oppladingen til å gå judokamper. Hun kjempet seg til en semifinale, og møtte der sterke Esther Myrebø. May Linn startet best med en feiing tidlig i kampen, men fikk absolutt ikke bra nok betalt. Kun yoko var for dårlig. May Linn tapte til slutt på et armbend.. til ettertanke, May Linn. Stig Atle vant alle sine 3 kamper, og ble vinner av klassen. Gratulerer. Vi kan også nevne at NJJK-venn Jørn Terje Krekling fikk sølv.

Totalt: 2 gull, 2 sølv og 5 bronse. + mange fornøyde deltagere i barne-klassene som alle fikk fine medaljer og diplomer.

Vårspretten har ikke tidligere hatt med junior og senior klasser, men ville prøve det nå og endte med 200 deltagere flere enn på forhånd antatt. OJK burde virkelig vurdere flere matte-arealer til neste år, selv om arrangementet faktisk var bra. Det gikk radig unna hele veien.

Etter masse svette, litt blod og noen tårer, masse pølser og brus, var endelig stevnet ferdig 21-tida. Våre deltagere kom veldig bra fra det, og vi gleder oss til neste stevne om ikke lenge... var det i Sandefjord? Takk for en flott dag!

 


Alle bilder av vår offisielle fotograf Morten Rudlang
Redaktøren har ordet

Postet av Norsk Judo og Jiu-jitsu Klubb den 24. Jan 2001

Hei alle lesere av siden, og velkommen til denne store dagen for NJJK. Vi har endelig kommet på nett! Starter med å presentere meg selv, redaktøren, Kristoffer Halmøy 22 år. Denne spalten, fra tid til annen, er stort sett det eneste jeg kommer til å legge meg borti innholdet på disse sidene. Ellers blir min redaksjonelle jobb stort sett å formidle det medlemmene selv ønsker å ha på sidene... det være seg aktuelle nyheter, stevnerapporter, intervjuer, debatt-innlegg, klager, oppfordringer, rettelser, og andre bidrag som bilder, tegninger, kryssord, vitser, gåter etc. etc. Det som er så flott med slike "interaktive" tjenester er at det ikke finnes noen frister, eller "deadline" å rekke. Send inn når du har noe du vil dele med de andre i klubben. Du må gjerne være anonym.

Starten på dette interaktive medlemsbladet var for oss et naturlig steg videre for å kunne nå ut til så mange som mulig som er interessert i judo og jiu-jitsu, og gjerne vil lære mer om det. Samtidig er håpet å kunne plukke opp tråden fra tidligere tradisjonelle medlemsblad som "NJJK Nytt" og "Hajime", som sist ble trykket en gang tidlig på 90-tallet, og på den måten kunne nå ut til våre allerede eksisterende medlemmer med viktig informasjon og opplysninger. Håpet er jo at denne siden brukes av medlemmene våre, så de i utstrakt grad kan ta del i det som skjer i klubben.

Håper dette er et tiltak dere vet å sette pris på. Sidene vil garantert utvikle seg etterhvert, men følg med fra starten.