Lokalavisen Groruddalen: Tok gull med favortittkastet

Postet av Norsk Judo og Jiu-jitsu Klubb den 17. Jul 2006

Originalt skrevet av: Carina Alice Bredesen

Lokalavisen Groruddalen møtte den sprudlende jenta i rolige omgivelser i hjemmet på Rødtvet. Smilende henter hun frem gullmedaljen hun vant i den internasjonale judoturneringen i Venray, Nederland i helgen.


– Det føles kjempegodt med gullmedalje. Spesielt siden jeg er førsteårsjunior. Bare å få plassering er jo bra, sier ungjenta som trener for Norsk judo og jiu-jitsu klubb på Haugerud. Hun har kun drevet med judo i 4-5 år og har allerede fast plass i landslagstroppen.Kata gruma er favoritten


Dette var tredje gang Mette deltok i den internasjonale judoturneringen i Venray. Første gang kom hun på 7. plass, så tok hun en tredje plass, og i år kom hun hjem til Norge med det edleste metallet. Den første kampen vant hun på walk-over, og i den andre runden knuste hun motstander Iben Streit fra Danmark etter 30 sekunder.


– Jeg tok henne med favorittkastet mitt kata gruma, sier hun kledelig beskjedent. Et kata gruma-kast er et kast over skulderen, og Mette mener det minner litt om måten brannmenn løfter på.Taktikken var klar


I semifinalen ventet østerrikske Barbara Tripolt. Mette hadde studert henne på forhånd og hadde taktikken klar før start.


– Taktikken funka kjempebra, hun klarte ingenting. Jeg hadde overtaket helt til slutt, sier Mette Johansen. Hun vant med ippon, som er lik 10 poeng og seier. Det fikk hun etter to kast med fem poeng, eller joko, per kast. Først uchi mata, som er et hoftekast, og så selvfølgelig favorittkastet kata gruma.


– Men det er sånn at selv om du kaster til kanskje tre eller fem poeng flere ganger betyr ikke det at du automatisk får ippon. Det er litt typisk japansk at selv om en knuser motstanderen, så ser de etter det perfekte kastet, forteller Mette.Nervøs finale


Mette deltok tidligere i -57 kg-klassen, men har nå etablert seg i -63 kg-klassen. Hun forventer å bli værende i den klassen ut sin karriere.


– Jeg var nervøs foran finalen. Hun sloss i ganske lik stil som Tripolt, men med flere teknikker, sier Mette om sin britiske finalekonkurrent Kate Walker. Det tok litt tid å komme i gang i finalerunden. Ingen av jentene hadde et eneste kast på nærmere ett minutt. Det kom heller ingen scoringer ut av newas (bakkekamp). Da ett minutt gjenstår tar Mette en uchi mata som hun får 7 poeng for.


– Jeg prøver å safe inn etter det, for jeg vet jeg vinner med den poengsummen, sier Mette. Hun kan imidlertid ikke være for passiv for da får hun minuspoeng. Kate Walker prøver seg på et kast, men Mette lander på magen. Det gir vanligvis ingen poeng, men dommeren tildeler feilaktig 5 poeng, joko, til Mettes finalemotstander. Da er det 20 sekunder igjen, og Mette klarer å holde ledelsen, og vinner finalen fortjent.


– Nå skal jeg til Spania og trene i fire, fem uker før jeg skal delta i et World Cup stevne i Tsjekkia. Men det viktigste fremover nå er VM i oktober. Jeg er veldig stolt av å kvalifisere meg dit, avslutter Mette.Kilde: Lokalavisen Groruddalen


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.