NJJK-ere på coachseminar i Stavanger

Postet av Norsk Judo og Jiu-jitsu Klubb den 29. Aug 2006

Originalt skrevet av: May Linn Hystad

For å heve kompetansen på våre trenere sendte vi Lars Moland og undertegnede på coachseminar for å lære mer.Dessverre var flyet fra Oslo til Stavanger forsinket nesten 2 timer og vi gikk glipp av litt over en halvtime av første forelesning.På første forelesning var det tidligere verdensmester, Daniel Lascau, som foreleste.


Først en teoretisk del der han presenterte noe av hans opplegg for judoutøvere. Vi fikk utdelt en "Judotreningshefte" som utøveren i samarbeid med trener skulle fylle ut. Dette heftet inneholder kort om følgende temaer:


- mål


- planlegging (jobb/studier, trening, tester)


- teknikker og taktikker


- vekt og skader


- turneringer og analyse av disse


- graderingstrening


- feedback og refleksjoner.


Både Lars og jeg har et eksemplar. Spør oss gjerne om å få ta en titt!Lascau avsluttet den 1,5 timers lange forelesningen med en praktisk del der han fokuserte på en del situasjoner der erfarne utøvere i dag bruker veldig taktiskt uten å gjøre det judoutøvere i NJJK liker best: JUDO.


Det er nemlig satt mye fokus nå på taktikk som å få den andre utøveren til å se passiv ut uten å selv egentlig å gjøre noe. Dette er det mange som vil forandre på fordi man synes at dette ikke er judo.


Lascau la også vekt på at måten og mengden vi pleier å trene newasa på kanskje ikke er liek effektiv i forhold til konkurransejudo. En god ide er å alltid starte en newasarandori i en reell situasjon, ikke på knær bukkende mot hverandre, gjerne kaste og så starte newasarandorien.Etter en kort pause dro Lascau videre til Sverige, noe vi NJJK-ere var litt skuffet over da det i innbydelsen sto at han var hovedforeleser.Da tok Jan Snijders, leder i EJUs dommerkomite og tidligere Europamester, over. Det ble fokusert på de relativt nye reglene i forbindelse med fjerning av rød faresone i kamparealet og ny tolkning av dommerregler:


1. Den røde faresonen i kamparealet blir fjernet. Dvs. reglene om at man kun kan være på det røde 5 sekunder uten å angripe gjelder ikke lenger. Man er ikke ute før man har alle kroppsdeler ute.. og man får godkjent kast om tori har en kroppsdel innenfor når angrepet starter selv om de havner langt utafor til slutt.


Lars og jeg kommer til å gjennomgå disse reglene på neste klubbtrenerseminar vi skal ha i høst.


Personlig synes jeg det har vært deilig å slippe å tenke på det røde når jeg har konkurrert på slikt kampareale. Dessuten blir det bedre plass å bevege seg på.


2. Dommeren skal være mer forsiktige med straffer, slik at det skal bli vanskeligere å taktiskt straffe ut den andre. Reglene er de samme men tolkningen forskjellig.LØRDAG:


Startet med en økt med Morten Schiøtz som viste oss hvordan man burde sette sammen/kombinere teknikker. Utøverne burde kunne kombinere forover og bakover, venstre og høyre(med samme grep), og i ulike retninger og bevegelser. Det er dessuten viktig å angripe/gjøre noe. Etter Schiøtz sine seneste studier fra sist EM viser det seg at de som ikke angriper så mye heller ikke pleier å vinne. Vi diskuterte en del om dette og ble enige om at man ikke måtte bli overivrig og dum heller sånn som undertegnede da hun rotet bort en fin plassering i WC i Estland pga av akkurat dette (ledet med wazari og yoku- fremdeles litt irriterende). Etter spørsmål fra undertegnede ble det diskutert noe hva coachen burde passe på(hjelpe utøverne med) ved konkurranser og leire. Det sto i invitasjonen at dette skulle bli gjennomgått.. men vi håper da at dette temaet blir utdypet bedre på neste seminar.


Medisinsk/Psykologisk komite presenterte at de var nesten ferdig med et opplegg rundt mental trening og at kurs snart kom.Siste del var felles med dommerne da vi gjennomgikk videoer og situasjoner for å illustrere de nye reglene og de nye fortolkningene av de gamle reglene.BÅTTUR:


På ettermiddagen ble det arrangert en utflukt til en øy med grilling og reker og god drikke. Veldig hyggelig å bli kjent med flere nøkkelpersoner i judonorge. Gamle formenn fra NJJK var også å se på seminaret, både Erik Otto Jacobsen og Carl August Thoresen var tilstede.


Judonerder som vi er ble det lite prat om noe annet enn judo.. hehe.. Lars yppet på seg folk som kommer på onsdag for å banke han på judomatta. Jeg prøver å trekke folk til oss ved å smile og være søt, men metoden til Lars viser seg å være mye mer effektiv. Veldig bra med slike arrangementer pga nettverksbygging.Midt i festen fikk vi høre at Esther hadde tatt GULL i verdenscupstevne i Aserbadsjan. Gratulerer Esther. NJJK er glade på hennes vegne!Litt slitne søndag morgen dro vi hjem til Oslo.


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.