Nordisk Mesterskap 2019

Postet av Norsk Judo og Jiu-jitsu Klubb den 21. Mai 2019

Originalt skrevet av: Sven Sodal

Konkurransen tok sted i det flotte "Santa Sports Olympic Training Center", som er et olympisk treningssenter med alle fasiliteter for Judo, friidrett, turn, svømming og volleyball.Strålende sol ventet oss på innveiingsdagen, dagen før konkurransen. Etter en god natts søvn var det først ungdommen som skulle vise seg frem på internasjonalt nivå.
U18:- 55 kgJamal startet med en rask "ippon" for en klokkeren "uchi mata". Andre matchen var intens og Jamal klarte aldri helt å få opp farten. Han tapte første kamp, men kom skikkelig tilbake i neste kamp. Her vant han mot en sterk finsk utøver med en "o soto gari". Neste matchen gikk mot Leon som etter et tap i første kamp mot en utøver fra Finland, hadde kjempet seg tilbake i "repercharge". På veien dit viste han en flott "seoi nage" mot en utøver fra Bærumsklubben Ippon. Neste kamp gikk mot klubbkameraten Jamal. Begge gikk ut sterkt, men denne dagen var Leon den mest bestemte. To "wazaari" sendte Jamal ut av konkurransen. Dermed var Leon klar for bronsefinale.I den andre poolen var NJJK´s Egilsten klar for fight. Han åpnet dagen veldig aggressivt og vant begge kamper i poolen mot deltagere fra Ippon. Semifinalen gikk mot den regjerende finske mesteren som Leon tapte for. Kampen var jevn frem til "golden score". Egilsten hadde flere ekstremt gode angrep som nesten gav utdeling. En liten uaktsomhet i grepkamp i "golden score" ga motstanderen en mulighet for en rask "seoi nage" som ledet til "wazaari". Dermed mistet dessverre Egilsten gullfinalen.I bronsefinalen skulle han møte klubbkameraten Leon. Dette ble en tett kamp der Leon angrep under hele kampen, men Egilsten klarte å kontre han og fikk "wazaari". Leon gav aldri opp og fortsatte å presse Egilsten. Egilsten forsvarte seg smart. Til slutt var det kun 10 sekunder igjen og Egilsten følte seg som vinneren. Han bare løp rundt motstanderen og unngikk Leon´s grep. Ved kampens sluttsekund hadde han kun løpt ifra Leon. Etter en diskusjon med hoveddommeren fikk Egilsten derfor "hansokomake" (diskvalifikasjon) på grunn av passivitet. Dermed vant Leon kampen og tok bronse i denne klassen.
- 60 kgMansur gikk i en klasse med mange sterke deltakere. Første kampen var mot en svensk motstander som han hadde møtt tidligere. Han fikk først en "wazari" mot seg, men kom sterkt tilbake med to klare "wazaari". I de to påfølgende matchene ble motstanderne fysisk veldig sterke og han ble kastet. Det ble ikke noe medalje for han denne gangen.
- 81 kgGabriel Krippendorf startet i 81 kg klassen. Han var yngst i feltet, og med sine 75 kg også den letteste. Men dette skulle ikke hindre han å gå ut i en sterk grepkamp mot sin første finske motstander. Han fikk en tidlig "wazaari" mot seg for en "uchi mata"-kontring. Han kjempet videre og fikk belønning med en rask "seoi nage" i siste minutt. Gabriel var helt tomt for krefter, i det kampen gikk videre til "golden score". Gabriel viste sterk kampvilje og fikk inn nok en "seoi nage". Han gjorde “dagens comeback og vant dermed kampen!¨Neste kamp var mot en meget rutinert svensk utøvere der han tidlig havnet i et holdegrep, som tapte kampen for han. Neste kamp gikk mot en like rutinert finsk utøver som klarte å kaste Gabriel med to "ko soto gari". Men på grunn av "Ippon" i tidligere kamp fikk Gabriel en svært sterk 3. plass i denne klassen.

Senior:- 90 kgMohammad Reza Sedaghati, var vår mann i 90-kg klassen.Hans første motstander var en tidligere iransk mester, som nå bor i Sverige. Begge hadde samme høyre kampgrep og kampstil. Mohammad klarte å sette han under press ved mattekanten med ett lite rykk, men motstanderen svarte med en uventet "seoi nage", som ga han en "wazaari"-ledelse. Dette var tungt å hente inn og Mohammad fant ikke det rette middelet mot det sterke høyre grepet, og tapte dermed første kampen.Mohammad hadde tatt seg helt ut, men var klar i hodet for å bare komme enda mer fokusert tilbake.Neste motstander var fra Finland. Mohammad styrte kampen fra starten og finnen kastet inn håndkleet på grunn av en vond skulder.Neste match var mot en islandsk utøver som måtte se seg beseiret etter noen minutter, i en kamp Mohammad hadde total kontroll. Dermed hadde han kjempet seg til semifinalen og mulighet for finaledeltagelse.Der møtte han den nåværende nr. 1 i Sverige, Mattsson. Oppgjøret ble en åpen og intens kamp. Mohammad gikk ut ekstrem offensiv og med tungt grep. Det var flere situasjoner der Mohammad hadde han nesten på vippen. I 4. minutt angrep Mohammad med en "uchi mata" og fortsatte med en "o uchi"-kombinasjon, men Mattson klarte å unnvike, og selv starte en kontring med "ura nage" til "Ippon". Det ble dermed en fin 3. plass for Mohammad. Han gjorde en strålende innsats i denne tunge klassen.
- +100 kgDer var det klart for de store utøvere. – riktig store. Vår Dainius med sine 108 kg virket nesten som et barn sammenlignet med sine finske motstandere som var alle rund 130 – 140 kg. Dainius prøvde seg tappert mot den første av dem, men ble låst i et holdegrep. I neste matchen skadet han kneet og måtte stå over siste matchen. Dermed ble det ikke noe pallplasseringen denne gangen. God bedring med kneet!
- 73 kgFelipe de Valle var vår mann i denne klassen. Han viste ekstrem fokus denne dagen. Han var den eneste som måtte gå en innledende poolkamp. Denne første matchen var mot en utøver fra Sverige. Allerede etter et knapt minutt kastet han sin motstander med en "ko soto gake" til "ippon".Neste kamp gikk mot en fysisk ekstrem sterk finsk utøver. Her viste Felipe sin rutine og kastet han med en fin "o uchi gari".Så var det kun en islandsk utøver som skulle stoppe Felipe på veien til finalen. Felipe tok styringen i kampen fra start. En "o goshi" lot alle rundt han juble. Først var det dømt en "ippon-scoring", men den ble tatt tilbake og justert til "wazaari". Felipe tok det med et smil og allerede i neste hashime kaste han en gang til med "o goshi". Dermed var han i finalen.Her møtte han den unge finske utøvere Olin.


I finalen startet Felipe veldig offensivt, men Olin klarte å holde Felipe på avstand. Olin forsvarte seg smart. En reverse "seoi nage" gav han en "wazaari"-fordel. Felipe var nå tvungen å angripe enda mer aggressivt. Dette utnyttet den finske utøveren. Han ventet og overrasket Felipe med en fotsveip (de ashi barai). Dermed ble gulldrømmen knust, men Felipe leverte en fantastisk dag på Tatami med mange spektakulære store ippon-teknikker. Han var til stor inspirasjon for de unge utøverne og for publikum.

Total tok NJJK 2 bronse i ungdomsplassen, samt bronse og sølv i seniorklassen. Dette er en av de beste resultatene de siste 20 årene. 4 pallplasseringer av en klubb på nordisk nivå er ikke en selvfølge. Touren ble avrundet med flott teamspirit. Coachene Stephan og Roger var fornøyd med resultatene og samhold. Ungdommen kunne lære mye av seniorene på teamet. Alle fikk inspirasjon av hva som trengs for og utvikle seg videre til en bedre Judoka. La oss se hva fremtiden har i vente.
Reisebrevet/referatet er skrevet av Stephan og modifisert av Sven.Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.